دوره آموزشی مشاوره مد
4 تیر 1401 1401-05-21 18:19دوره آموزشی مشاوره مد
منتورینگ و کوچینگ مُد چیست؟
کوچینگ و منتورینگ در فَشن مبحثی بسیار جدید در ایران است که تاکنون به آن به خوبی پرداخته نشده. هر چند اهمیت و نقش کوچینگ و منتورینگ در حوزههای دیگر سالهاست که شناخته شده و نتیجۀ مثبت آن در کسب و کارهای مختلف به اثبات رسیده است. کوچینگ و منتورینگ در تمامی حوزهها از جمله فَشن، روشهای کنشگرانهاند و زمینههای مشترک و مشابهی با یکدیگر دارند و حتی در برخی از منابع فارسی، هر دوی آنها را با عنوان «مربیگری« ترجمه و توصیف میکنند.
گام نخست در دورۀ کوچینگ مُد، توسعۀ فردی و خودشناسی است. در طی این مسیر، خود هنرجو با آموختن شیوههای تفکر و تحلیل، پاسخ سؤالات خود را مییابد. در کوچینگ مراحل یادگیری و عملکردی با راهنمایی کُوچ یا مربی تسهیل میشود. در بخش منتورینگ نیز با هدایت مِنتور یا راهنما و با تجربیاتی که در اختیار هنرجو میگذارد، راه او را برای موفقیت در زمینۀ طراحی و فَشن هموار میسازد.
کسی که از آموزشهای کوچینگ و منتورینگ بهره میگیرد، دید شخصی و ارزشهای فردی و توانمندیهای خود را میشناسد و سپس با این شناخت از خویش، میتواند هویت و جایگاه برند خود را در آینده ترسیم کند؛ همچنین او قادر است ارتباطات لازم برای تشکیل برند خود را بیابد و مدلی برای کسب و کار در نظر میگیرد و برای اهداف آیندۀ خود هدفگذاری و برنامهریزی میکند.
کُوچ یا مربی مُد کیست و چه وظایفی دارد؟
واژۀ «کوچینگ» (Coaching) در تعریف به معنای آزادسازی پتانسیلها و تواناییهای هر انسان است. فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF)، کوچینگ را همکاری و همگامی کُوچ یا مربی با شخص مراجعه کننده توصیف میکند و فرآیندی فکری، خلاقانه و الهامبخش است. طی دورۀ کوچینگ، فرد به توانمندیهای خود آگاهی کامل پیدا میکند و به یاری مربی، برای رسیدن به اهدافش از حداکثر تواناییها و قابلیتهای شخصی خود استفاده میکند.
کُوچ مُد مستقیماً مباحث را به هنرجو آموزش نمیدهد بلکه کُوچی (Coachee) یا شاگرد خود را به گونهای راهنمایی میکند تا با آگاهی (Awareness) و مسئولیتپذیری (Responsibility) خودش به پاسخ دست یابد. مربی در جلسات کوچینگ، فضایی مناسب و بستری برای اندیشهورزی هنرجو فراهم میکند تا نوعی همکاری و مشارکت ذهنی بین کُوچ و هنرجو شکل بگیرد و توسعۀ فردی و توانمندی به اوج خود برسد.
مِنتور یا راهنمای مُد کیست و چه وظایفی دارد؟
کلمۀ «منتورینگ» (Mentoring) در لغت به معنای مشاوره یا راهنمایی توسط یک فرد معتمد و با تجربه است. کسی که به عنوان مِنتور در حوزۀ فَشن به هنرجویان مشاوره میدهد، خودش در این وادی تجربیات زیادی دارد و میتواند مِنتی (Mentee) یا شخص مشاوره گیرنده را در پیمودن مسیر تا رسیدن به موفقیت از تجربیات خود بهرهمند کند.
مِنتور نیز مانند کُوچ به هنرجو کمک میکند تا انگیزهها و تواناییهای درونی خود را به خوبی بشناسد، هدفگذاریهای هوشمندانه انجام دهد و تا پایان مسیر خود، از راهکارهای راهنما استفاده کند. برخلاف جلسات کوچینگ که بیشتر هنرجو صحبت میکند، در جلسههای مِنتورینگ از سوی راهنما، توصیههای لازم به هنرجو داده میشود، ایدههای مختلف او در گفتگو به محک میرسد و حتی گاهی شکل توصیه یا نصیحت به خود میگیرد.

تفاوت کوچینگ با منتورینگ در صنعت مُد و فَشن
مرز بسیار کمرنگی میان کوچینگ و منتورینگ وجود دارد که تمایز آنها را در بسیاری از زمینهها دشوار میکند. شخص مِنتور تجربیات و دانش خود را مستقیماً در اختیار هنرجو قرار میدهد تا دغدغههای هنرجویان برطرف شود و رشد و توسعۀ فردی طی مسیر روی بدهد. اما شخص کُوچ مهارتهای اندیشهورزی و جستجوی ذهنی برای یافتن پاسخ را (غیرمستقیم) در ذهن هنرجو برمیانگیزد و او را ترغیب میکند تا خودش همۀ جوانب را بسنجد.
دورۀ کوچینگ معمولاً کوتاهتر از مِنتورینگ است و گاه امکان دارد مِنتورینگ به چند سال هم برسد. شخص کُوچ لزوماً دارای مدرک تحصیل و مهارت در زمینۀ تخصصی (مثلاً فَشن یا طراحی لباس) نیست اما مهارتهای لازم را برای برقراری ارتباط با هنرجو و هدایت او در بهترین مسیر ممکن دارد. در حالیکه شخص مِنتور معمولاً در همان زمینۀ تخصصی دارای تجربه است و این راه را پیشتر طی کرده و میتواند رهتوشههای خود را در اختیار هنرجو بگذارد.


بازار کار کُوچ و مِنتور مُد
کُوچها و مِنتورها میتوانند در آکادمیها و مؤسسات آموزشی در کنار هنرجویان باشند تا در مسیر رسیدن به موفقیت آنها را همراهی کنند. منتورینگ و کوچینگ میتواند هم به صورت گروهی و هم به صورت شخصی صورت بگیرد. کُوچها و مِنتورها میتوانند قراردادهای کوتاه یا بلندمدت با مؤسسات داشته باشند و خدمات مشاوره را در جلسات تکی یا دورهای ارائه دهند.
در دورۀ آموزشی منتورینگ و کوچینگ مُد آکادمی ماسا چه میآموزیم؟
دورۀ «کوچینگ و مِنتورینگ آکادمی ماسا» در ١٢ جلسۀ فردی و ١٢ جلسۀ گروهی برگزار میشود. در جلسات فردی روی شناسایی ارزشهای شخصی، توانمندیهای خاص هر فرد و توسعۀ شخصی هنرجو تأکید میشود. پس از رسیدن به پاسخها و یافتن ارزشها، هنرجو به تحلیل و بررسی برندی که میخواهد در آینده داشته باشد، هویت و تصویر ذهنی برند و مدل کسب و کار آن برند میپردازد.
در جلسات گروهی نیز تمرینهایی که در جلسات فردی به هنرجو داده شده، بررسی و تحلیل میشوند و نکات مهم و راهنماییهای کارآمد در اختیار هنرجویان قرار میگیرند. در مرحلۀ نهایی نیز هنرجو میآموزد که در یک فرآیند ٧ مرحلهای، چگونه هدفگذاری و برنامهریزی را انجام دهد و اهداف خود را بازنگری و آنالیز کند.
دوره مشاوره مد در آکادمی ماسا
نظرات هنرجویان فارغ التحصیل دوره مشاوره مد
آخرین مقالات دنیای فشن منتورینگ
سوالات متداول
کوچینگ چیست؟
کوچینگ به معنی همراهی هنرجویان برای شناخت قابلیتهای درونی است تا فعالیتهای شغلی و راهاندازی برند آنها آگاهانه و موفقیتآمیز انجام شود.
آیا کوچینگهای «آکادمی ماسا» فقط برای شاگردان مؤسسه است؟
خیر؛ تمام فعالان در حوزۀ فَشن میتوانند از تجربۀ مشاوران کوچینگ آکادمی بهرهمند شوند.
آیا کوچینگها فقط برای فعالان در حوزۀ فشن مفید است؟
خیر؛ کوچینگهای مؤسسه برای تمام افراد شاغلی که میخواهند در مسیر شغلی خود به موفقیت برسند، مناسب است.
اعتبار مدرک دورههای آموزشی «آکادمی ماسا» چگونه است؟
مدارک و گواهیهای صادر شده از «آکادمی طراحی لباس ماسا» از معتبرترین مدارک در ایران هستند. گواهیهای پایان دوره از پردیس بینالملل دانشگاه شیراز صادر میشوند. این مدارک قابل ترجمه و پیگیری از وبسایت رسمی پردیس بینالملل دانشگاه شیراز است.
دورههای آموزشی «آکادمی ماسا» آنلاین برگزار میشود یا حضوری؟
دورههای آموزشی آکادمی همزمان بهصورت آنلاین و حضوری برگزار میشوند.